Elvis pimped! Ble litt dratt med i Elvis- galskapen.
Foto: Kari Lindqvist

Det lukter BBQ i gatene. Musikken sitter i veggene. En rosa Cadillac står parkert foran et av de mange spillestedene. En Elvis- kopi kommer ruslende i gaten og poserer villig for turistene. Memphis er en kulturell tungvekter og antagelig den byen i verden som har betydd mest for utviklingen innenfor musikk de siste hundre årene. 

Vi er på jentetur i Tennessee og følger i musikkens fotspor. Atmosfæren er unik og Memphis er en levende, vibrerende og pulserende by hvor du ikke kan sitte stille. Den er den ultimate sørstatsby, med en overveiende afroamerikansk befolkning, maten er genuin og de musikalske tonene evigvarende.
På 1900-tallet vokste bluesmusikken ut av bomullsmarkene i Mississipi- deltaet. Da 1950-tallet kom ble den sorte manns blues forvandlet til den hvite manns rock’n’roll, med Elvis i spissen. Soulmusikken overtok gatene på 60-tallet og i dag lyder hip hop fra gettoene.
Til tross for at det er mye musikkhistorie i Memphis, er det Elvis som er trekkplasteret.

Cab’en vår har kurs mot Graceland, et obligatorisk stopp for alle besøkende, enten du er Elvis fan eller ei. Her kan du se hvordan Kongen bodde og levde, i huset han kjøpte i 1957, en alder av 22 år. Her bodde han frem til sin død den 16.august 1977. I dag er huset det nest mest besøkte private hjem i USA (bare slått av Det hvite hus) og har årlig 600 000 besøkende fra hele verden.

Vi parkerer bilen, kjøper billett og stiller oss i køen for å bli kjørt rett over gaten til Graceland. Omvisningen er en audio tour så du kan bruke så lang tid du ønsker på rundturen i huset. Vi er omgitt av fans med T-skjorter og sleiker som Elvis. Ivrige stimler de inn hoveddøren før de fordyper seg i informasjonen de får i ørene. Vi får se stuen, kjøkkenet, baren og biljardrommet. Trofeer, plater, kostymer, brev fra fans og utmerkelser står utstilt på rekke og rad. Det er kun andre etasje som er stengt av. Dette var Elvis sitt private område da han levde, det var her på baderomsgolvet han døde, og etasjen er stengt av for publikum. Kongens aura og karisma sitter igjen i veggene – du kan så absolutt føle hans nærvær under besøket.
Besøket avsluttes i Meditation Garden, ved hans grav. Daglig ankommer blomster og gaver fra fans over hele verden. Det er ingen tvil om at Elvis Aaron Presley har sunget seg inn i historien. Han betyr så utrolig mye for så mange. Generasjonen som opplevde Elvis da han var i live, er i ferd med å gå bort, men stadig nye generasjoner fatter interesse for hans musikk. Elvis vil aldri bli glemt.

På Graceland hviler Elvis som besøkes av 600 000 mennesker hvert år.
Foto: Katharina Wiig

Memphis er mer enn bare Graceland og vår neste stopp ligger litt i utkanten av sentrum. Den lille musikkstudio har en mektig historie, og det var her det hele startet for Elvis og så mange andre. Sun Studio ble åpnet i 1954 av rockepioneren Sam Philips og museet åpnet i 1987 etter en stor restaurering. Eneste måten å oppleve museet er på en guidet tur, som er både underholdende og interessant. Guiden viser frem troféskapene i øvre etasje før hun viser vei ned til selve studioet der rock’n’roll ble født. Veggene er lydisolerte med hullette og skitne masonittplater. I hjørnet står en spolebåndopptaker. Noen signerte musikkinstrumenter er satt frem. På veggene henger bilder av de mange legendene som har spilt inn musikk her. Høydepunktet er det lille krysset, markert med tape, midt på golvet. Det var nemlig her Elvis stod da han spilte inn sin første singel, That’s All Right (Mama) den 4.juli 1954. Vi bytter på å ”synge” i mikrofonene og poserer villig for kamera.

Sun Studio – hvor musikkhistorien kommer til live.
Foto: Katharina Wiig

Vi myser mot solen når vi kommer ut av studioet og bestemmer oss for å rusle gjennom Memphis og videre til neste attraksjon, som ligger på motsatt side. Musikk skal forbli musikk for en liten stund. Nå skal vi utforske en litt annen side av amerikansk historie, nemlig kampen for borgerrettigheter. Stoppestedet er The National Civil Rights Museum og Lorraine Motel.

«You ain’t nothing but a Hound dog»… Det ble ikke platekontrakt på meg!
Foto: Kari Lindqvist

Rom 306 befinner seg i annen etasje av museet og her er alt som det var den dagen. På balkongen utenfor stod Dr. Martin Luther King Jr. da han ble skutt og drept av en enslig kule den 4.april 1968. Attentatmannen skjøt fra et baderomsvindu tvers over gaten.
Museet er meget imponerende og tar besøkende gjennom borgerrettighetsbevegelsens historie før du avslutter utenfor rom 306. På motsatt side av gaten kan du se rommet som attentatmannen James Earl Ray leide og det skjebnesvangre skuddet ble avfyrt fra.

Memphis er byen som er født, oppvokst og gjenoppstått i musikkens navn. Den har en rekke flotte museer, men det er også kjent som en by hvor du kan ha det moro. Middagen inntar vi på Blues City Cafe, som disker opp med et klassisk Memphis- måltid, bestående av BBQ- ribs, øl og livemusikk. Stemningen ligger godt under taket og folk svinger seg på dansegolvet. Vi befinner oss på Beale Street, hvor turister rusler fornøyd i gatene og suger inn stemningen. Svette bluestoner siver ut fra de mange spillestedene og det blinker konstant i neonlys i utallige farger. På B.B. King Blues Club, gatens mest populære spillested, har et band med gamle menn funnet veien inn i publikums hjerter og de beveger seg begeistret i takt med musikken.

Under Beale Streets storhetstid på 1920-tallet var gaten kjent som ”den svarte hovedgaten i Midt-Sør”, med juke jointer og sprit i strie strømmer. Nå kan den skryte av tittelen ”historisk distrikt” og er en veletablert turistattraksjon. Besøkende strømmer til og spesielt i helgene er fullt i gaten. Den sperres forresten av for biler og det er fullt mulig å vandre gatelangs med en øl eller to i hånden, fra spillested til spillested. Klokken 03:00 (fredag og lørdag) vifter ridende politi vekk besøkende slik at de kan ri side om side foran gatefeiere som rydder gaten.

Lorraine Motel ser ut akkurat som den dagen i 1968.
Foto: Katharina Wiig

Mettet på musikk, ribs og drikke forlater vi spillestedet. Utenfor står noen fnisete damer som burde vært i sengs for lenge side med tanke på antall drinker innabords. De har kapret en Elvis- kopi som de poserer med og leende spør om han er ”tilgjengelig”.

Ingen tvil om at Elvis fortsatt lever i Memphis…

Verdt å få med seg:

Graceland: Elvis’s hjem fra 1957–1977 hvor en omvisning av huset og graven er inkludert i inngangen. Det er også et bilmuseum og mulighet til å se hans private fly. Restauranter og butikker finnes også slik at du kan fylle kofferten med all verdens Elvis- effekter.

Sun Studio: Musikkstudio hvor det hele startet. Eneste mulighet er å bli med på en guidet tur som avsluttes i studioet hvor legender som Elvis, Johnny Cash og Jerry Lee Lewis har sunget.

The National Civil Rights Museum: Museet tar deg gjennom Borgerrettighetsbevegelsens historie og avsluttes ved rom 306 hvor Dr. Martin Luther King Jr. ble skutt og drept.

Lansky Bros: Butikk hvor Elvis kjøpte sine klær. Butikken drives i dag av opprinnelig eiers sønn og du kan kjøpe klærne til Elvis.

The Peabody: Byens førende hotell så vil du bo utmerket, er dette stedet. Gjest eller ikke, ta turen hit klokken 11 når heisdørene åpner seg og fem ender spankulerer bortover gulvteppet til fontenen i lobbyen.

Blues City Cafe: Restaurant i Beale Street som disker opp med et klassisk Memphis- måltid, bestående av BBQ- ribs, øl og livemusikk.

”THANK YOU, THANK YOU VERY MUCH”

Elvis Aaron Presley

(1935 – 1977)

Blogglistenhits