En Ben Franklin- imitator ønsker deg velkommen til Independence Hall.
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau

 

Det var her det hele startet. Her møtes man for å diskutere koloniens løsrivelse fra kolonimakten England. Her ble uavhengighetserklæringen diktert og underskrevet av Kongressen i 1776. Her sydde Betsy Ross det første amerikanske flagget, med 13 stjerner og 13 røde og hvite striper, i 1777. Philadelphia er nasjonens fødested – og desidert en av mine favoritter!

Philadelphia, eller ”Philly” som den kalles på folkemunne, er en magisk blanding av historie, spennende nabolag, kunst, mat, shopping og vennlige beboere.

Jeg blir slått av den avslappede stemningen som hviler over byen, til tross for at den er en millionby og USAs sjette største by.  Grandiose mursteinsbygninger, brosteinsbelagte gater og historiske bygninger side om side med moderne skyskrapere og enorme kjøpesentre. Ganske interessert å se William Penn, grunnlegger av denne flotte byen, stikke opp som en kransekakefigur. Han står på toppen av rådhustårnet og speider utover byen sin – omgitt av skyskrapere.

Kontrastene er store, og det geniale er at avstandene mellom minnesmerkene og millenniumsbygningene er små. I det som anses som sentrum (hvor tilreisende velger å bo under besøket) tar det deg ikke mer enn 40 minutter å gå fra øst til vest. Uansett hvilken bydel du bor i, er det ikke mer enn 15 minutters spasertur til alle attraksjonene. De er det mange av! 

Independence Hall – hvor USA som nasjon ble født.
Foto: Paul Loftland, Philadelphia Convention & Visitors Bureau

Besøket mitt starter i Independence Hall, en bygning som lever opp til navnet. I det jeg trer inn i den røde mursteinsbygningen fra 1753 går jeg langt tilbake i tid. Jeg kan lett se for meg Thomas Jefferson forfatte den amerikanske uavhengighetserklæringen, som ble underskrevet her 4.juli 1776. De første spede skritt for å bli en nasjon var tatt. I denne bygningen møttes USAs kongress i årene 1776-1800 før hovedstaden ble flyttet til Washington D.C. I 1787 ble stormaktens forfatning underskrevet her, og presidenter som George Washington og John Adams ble offisielt innsatt. Historien sitter i veggene og bygningen er et godt sted å starte oppholdet i byen.

Liberty Bell er et av amerikanernes frihetsikoner, med Independence Hall i bakgrunnen.
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau

Philadelphias symbol og landemerke er den elskede Liberty Bell. Den nesten et tonn tunge klokken anses som et av amerikanernes frihetsikoner. Museet forteller historien om klokken, som kimte den 8.juli 1776 for å samle innbyggerne slik at de skulle få høre uavhengighetserklæringen bli lest høyt. Informasjonen om klokken formidles via illustrasjoner og små tv-klipp.

Solen skinner på Philadelphia og gatene er fulle av folk som nyter sommervarmen. Byen bobler av livsglede og både beboere og besøkende koser seg. I det fine været er det nesten synd å trekke inn, men det er flere museer som har vekket min interesse. Turen går derfor til The National Constitution Center, et interaktivt museum hvor du kan se, lese, ta på og lytte til historien om verdens eldste gjeldende grunnlov. Museet er lagt opp slik at besøkende i alle aldre skal ha utbytte av besøket, så her er det bare å brette opp ermene. Du kan avlegge ed som USAs president, stemme på din yndlingspresident, avlegge prøven for å se om du kvalifiserer deg til amerikansk statsborger, leke jurymedlem eller stå ansikt til ansikt med de 30 delegatene (i bronse) som underskrev grunnloven i 1787.

Foran Philadelphia Museum of Art kan du løfte armene og juble – akkurat som Rocky – etter å ha løpt opp trappene naturligvis
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau

Etter å ha bestått prøven for amerikansk statsborgerskap, sittet i juryen og avlagt eden som president, skriker magen etter påfyll. Er man i Philly så burde jeg selvfølgelig ha satt tennene i en ekte Philly Cheese Steak (baguette med tynne skiver med oksekjøtt og smeltet ost). Som vegetarianer faller dette valget bort dessverre, men lukten av sandwichen fyller nesen og jeg vurderer å endre matvanene mine. På Pat’s King of Steaks har de servert denne lokale spesialiteten siden 1930, og restauranten er døgnåpen. Ifølge de fastboende er dette the place å spise lunsj!

Vi har alle sett filmen om Rocky. Filmens legendariske scene, hvor Rocky løper opp en mengde trapper og jublende løfter hendene over hodet på toppen, gjentas hundre ganger om dagen i Philly. ”Alle” besøkende legger turen til Philadelphia Museum of Art slik at de kan gjøre som Rocky! Boksehelten har naturligvis også fått dedikert en statue, som også er et populært fotomotiv.

Selv om du ikke er spesielt interessert i kunst bør du ta turen inn i museet (etter at du har løpt opp trappene og jublet på toppen). Hit kommer kunstelskere fra hele verden for å beundre verker av Van Gogh, Cézanne, Monet og Renoir – alle impresjonister. Museet huser også en mer moderne samling som blant annet inkluderer malerier av Picasso og Matisse.

Elfreth’s Alley regnes for å være USAs eldste bebodde gate og er sirlig anlagt med røde mursteisnhus med hvite og grønne skodder, gasslykter og eføy som kryper oppover husveggene. Du kan fortsatt se pålene hvor herrer fra svunne tider kunne binde fast hestene sine. I Chestnut Street beundrer du grandiose mursteinsbygninger og greskinspirerte marmorpalasser med mektige søyler. Begge gatene har skilt utenfor de mange mursteinshusene fra 1700-tallet hvor du kan lese om livets gang i den gamle verdensbyen.

Bli med på en historisk vandring gjennom Elfreth’s Alley, USA eldste bebodde gate.
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau

Philadelphias skyline i solnedgang er et vakkert syn – hvor gammelt møter nytt.
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau

JFK Plaza, også kjent som Love Park er en populære bakgrunn for brudebilder og nyforelskede par.
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau

Philadelphia har mer enn 2500 restauranter i alle spekter. Fra koselige, lokale puber til restauranter hvor anerkjente kokker disker frem lekre måltider. Jeg vil ha noe utenom det vanlige og legger turen til City Tavern. Servitøren minner om e sjørøver med sin svarte hatt, og med et bredt smil viser han meg til bordet. Han er kledd ut som en av de fine herrene i 1700-tallets Philadelphia, med manerer deretter. Jeg føler meg som en kvinne i det øvre klasseskillet idet han galant trekker ut stolen for meg. Menyen overleveres elegant, og med et lite bukk informerer han om at han straks er tilbake for å ta bestillingen.
På denne gamle kroen kan man spise amerikanskinspirerte retter slik de ble laget på 1700-tallet. Det var nettopp her, på Tavern City, at datidens politikere møttes da det trakk opp til krig mellom England og de 13 nordamerikanske koloniene i 1770-årene.
En stor tallerken finner sin plass på bordet og jeg stilner sulten. Ganske merkelig å sitte her, lille meg fra Norge, og vite at restauranten har hatt prominente gjester som George Washington og Thomas Jefferson. Her satt de og diskuterte politikk som skulle endre verden. For min del går diskusjonen på hva jeg skal finne på i kveld: Konsert, sport, en pub eller shopping?
Valgene er mange, og tiden strekker ikke til!

Det som er helt sikkert at i morgen skal jeg shoppe. Philadelphia er et mekka for shoppingglade, med enorme kjøpesentre og kjente merkevarer til meget gode priser. Fordelen her er at det ikke er skatt på klær og sko (slik det er i New York City). Med andre ord får du mye mer for pengene. Overvekt på flyet må jeg altså regne med, men det får gå!

Mett, fornøyd og like sliten i beina som Rocky etter en runde i bokseringen finner jeg veien tilbake til hotellet. Philadelphia har levert godt over all forventning. En herlig blanding av gammelt og nytt, og sluttresultatet er veldig lett å like.
Byen er USAs første by, og det er mitt første besøk. Det kommer garantert ikke til å bli mitt siste!

Takk til Philadelphia Convention & Visitors Bureau, Iceland Air og Atlantic Link for invitasjonen!

Philadelphia er den nest største byen på Østkysten.

Byen er bare 1,5 med tog fra New York City og 2 timer med tog fra Washington D.C. Dermed kan du lett kombinere reisen med besøk i alle de tre byene.

Flyplassen i Philadelphia ligger kun 15 minutter med taxi eller tog fra sentrum.

Fra mai 2018 starter Iceland Air opp rute fra Norge til Philadelphia med fire avganger i uken. Dermed tilbyr flyselskapet den raskeste veien til Philly – hvor USA ble født.

PHILADELPHIA – BYEN DU ABSOLUTT BØR BESØKE!

Blogglistenhits