Et møte med gorillaene er noe av det mest spektakulære du kan oppleve innen dyreverden.
Foto: Uganda Tourism

Møt den ekte King Kong!

Det gir gjenlyd i skogen. Sølvryggen dunker hendene mot brystet. Ungene som leker viltert. Mamma har akkurat lagt en hånd over øynene og sover lett. Hun holder fortsatt et øye med minstemann som er i ferd med å utforske noen trær ikke langt unna. Gorillaene har stoppet for å hvile.

Du har akkurat vandret i flere timer gjennom tropisk regnskog på jakt etter akkurat dette øyeblikket. Du føler utmattelse, glede, ydmykhet og engasjement. Den litt strabasiøse vandreturen opp er glemt og du nyter stunden hvor du står så nærme en av verdens vakreste skapninger: Fjellgorillaen!

Et møte med de utrydningstruede gorillaene er noe av det største du kan oppleve innen dyreverdenen. Det er rundt 700 gorillaer igjen i verden, og du kan møte dem i Uganda, Rwanda og Den demokratiske republikken Kongo.

Når bør du reise?
Uganda har tropisk klima, som betyr at det regner året rundt. Mars, april og november anses som våte måneder, men for besøkende påvirker det normalt sett ikke gorillatrekkingen. Gorillaene er alltid der. Det eneste som kan endre seg er forholdene som besøkende vandrer i.
I denne perioden er kostnaden for gorillatrekking lavere enn resten av året.

Kom tett på gorillaene i Rwanda eller Uganda.
Foto: Kamageo, Rwanda Tourism

Hvor mange tillatelser utstedes?
Det er begrenset til 12 tillatelser per gruppe per dag som besøker en gorillafamilie. I de aller fleste tilfeller er det kun 8 personer per gruppe. Du er altså garantert å være med i en liten gruppe.

For Rwanda er det begrenset til 8 personer per gruppe. I Den demokratiske republikken Kongo er det kun 6 personer per gruppe for å se lavlandsgorillaene.

Mamma er best til alt – også til å klatre på!
Foto: Kamageo, Rwanda Tourism

Når bør du bestille reisen?
Gorillatrekking bør bestilles i meget god tid, minst tre måneder (gjerne tidligere).

Sjansen for å se gorillaer?
Du skal være riktig så uheldig om du ikke får se gorillaene! Noen ganger er kanskje ikke opplevelsen den helt store, siden gorillaene er lengre unna, men guiden finner dem som regel alltid.
Dette avhenger av gorillatypen (fjellgorilla eller lavlandgorilla) og plasseringen når dere prøver å se dem. De mest tilgjengelige er fjellgorillaene i Uganda, Rwanda og Den demokratiske republikken Kongo. Sjansen er størst i Rwanda.

Sølvryggen bryr seg ikke om besøket – så lenge du ikke kommer for nær!
Foto: Kamageo, Rwanda Tourism

Hvor lang tid tar det å se gorillaene?
Ulike familiegrupper av gorillaer rusler rundt i fjellene og har et stort område som de beveger seg i. Når du får en tillatelse er den knyttet opp mot én familie/gruppe og en ranger (viltvokter) vil da gjestene til denne gruppen. Avhengig av hvor de befinner seg, så kan du møte gorillaene den første timen, eller det kan ta opp til fire timer.
Vandreturen gjennom tett regnskog beregnes normalt til mellom tre og åtte timer.

Hvordan skal du oppføre deg?
Guidene vil gi deg nøyaktige instruksjoner om hvordan du skal oppføre deg. Du må være helt stille, og ingen brå bevegelser når du er ved gorillaene. Skulle en voksen gorilla komme nærme, må alle sitte helt stille og krype så langt ned som mulig og se ned. Slik oppførsel tolkes som ikke- aggressiv av gorillaene, og er meget viktig, spesielt om en sølvrygg nærmer seg.

Det mest kritiske elementet er å se de genetiske likhetene mellom gorillaer og mennesker, og tanken på smitte. Dette gjelder spesielt smitte av sykdom som kan overføres gjennom luften.

Smitten kan gå begge veier, men gorillaene er ekstremt farlig for menneskelige sykdommer, som kan få dødelig utfall.
Det er derfor ekstremt viktig å unngå direkte kontakt med gorillaene, og du må holde deg minst åtte meter unna gorillaene.
Gjester som viser sykdomstegn kan nektes adgang ved ankomst av parkens viltvoktere.

Fotografering med blits er heller ikke tillatt så det er viktig at du lærer deg kameraets funksjoner før du begir deg ut på turen slik at du vet hvordan blitsen skal slås av.

Uganda eller Rwanda?
Gorillatrekking er en kostbar opplevelse, men en investering for livet.
I Rwanda koster tillatelsen USD 1500,- per person.
I Uganda er prisen USD 600,- per person (høysesong) og USD 350,- per person (lavsesong: mars, april og november).

Hvor kan du se gorillaene?
I Uganda kan du delta på gorillatrekking i Bwindi nasjonalpark eller Mgahinga nasjonalpark. Valg av park kommer stort sett an på hvor det er ledige tillatelser.
I Rwanda er det gorillatrekking i Virungas nasjonalpark.

Hvem kan delta på gorillatrekking?
Det er en aldersgrense på 14 år for å delta.
Du må også være frisk og i rimelig god form for å kunne delta.

Gorillatrekking innebærer at du må tidlig opp for å begi deg ut i skogen.

Søtere enn dette blir det ikke! Gorillababy i Virungas nasjonalpark.
Foto: Kamageo, Rwanda Tourism

Gode råd:
Gorillaer føder året rundt så det er ikke noe spesiell tid som er god for å se gorillafødsel. Til og med matvanene deres er stabil, med unntak av at de foretrekker bambus når det er sesong for dette.

Det kan også være lurt å være med på en ekstra gorillatrekking (om budsjettet tillater det). Den første opplevelsen er gjerne overveldende og føles som den kun varte i et øyeblikk. Hver gorillatrekking er unik (hver familie har ulik kjemi seg i mellom, alder på gruppemedlemmene varierer og de har ulike personligheter) så det å se gorillaene en gang er ikke nok til å få et skikkelig bilde av dem som skapninger.

Besøkende må kle seg fornuftig, gjerne med lett tøy da det kan bli ganske varmt. Det er tropisk klima. Bruk gjerne langermet genser og bukser siden du skal vandre gjennom tett regnskog og på denne måten unngår du sår og insektbitt. Husk solkrem, regntøy, hatt, kamera og vann.

Før du reiser bør du lese boken (eller se filmen) Gorillas in the Mist av zoologen Dian Fossey. Hun dedikerte sitt liv til forskning og bevaring av gorillaene.

Ekstra utflukter:
I Rwanda anbefales det å kombinere gorillatrekking med besøk på en kaffeplantasje.
I Uganda en sjimpansetrekking og besøk i Queen Elizabeth nasjonalpark.

KOM ANSIKT TIL ANSIKT MED SELVESTE KING KONG!

Blogglistenhits