Bøffelen ser ut som en grinete gubbe, men når de samles i enorme flokker er synet spektakulært!
Foto: Tanzania Tourism

Kom og hils på oss i Afrika!

Det er selvfølgelig aldri noen garanti hvilke dyr du får se når du er på safari, men enkelte steder har du større sjanse for å se visse dyr enn andre. De aller fleste har et eller kanskje flere favorittdyr som de ønsker å se når de er på safari. Her følger en oversikt over hvor du har stor sjanse for å se de mest populære dyrene i Afrika.

Bøffel
Nærmere én million bøfler, som er kjent for sitt litt gretne utseende, er spredt over kontinentet sør for Sahara. Bøffelen er et av de minst truede dyrene i Afrika, men det er dessverre ikke mange steder du kan se store flokker lenger. Kidepo Valley nasjonalpark i Uganda er det beste stedet å beundre de store, majestetiske og imponerende bøffelflokkene. Her er det bare å parkere bilen og slå seg til ro for å beundre de bedagelige og svære dyrene som danner flokker på flere tusen. Det er et spektakulært syn!
Parken er også kåret til Afrikas beste av National Geographic – og det sier jo det meste.

Elefant
Om elefant er din favoritt så velger du Amboseli nasjonalpark i Kenya – uten tvil! Det er uforglemmelig å se de enorme flokkene som i rolig tempo trasker over savannen, med babyene daltene bak. Den røde leirbunnen gir et ekstra piff på hele stemningen, og nybadet elefanter i solnedgangen er rett og slett magisk. Legg så til et snødekket Kilimanjaro (Afrikas høyeste fjell) i bakgrunnen, ja da kan dagen og fotomotivet knapt bli bedre!
Et annet alternativ er Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika.

Elefanten – mitt favorittdyr så jeg reiser gjerne til Amboseli nasjonalpark for å se dem i store flokker!
Foto: Katharina Wiig

Gepard
Den raskeste, smidigste og mest elegante av kattedyrene er overraskende lett å se. Denne sjarmøren skjuler seg nemlig ikke om dagen slik løver og leoparder gjør. Verdens raskeste landdyr kan akselerere til 100 km/t på tre sekunder og har en toppfart på 110 km/t. Imponerende ikke sant? Det langstrakte og langbeinte rovdyret med tydelige utvendige tårekanaler kan observeres i Samburu nasjonalpark og verneområdene Olare Orok og Ol Kineyi nord for Masai Mara nasjonalpark i Kenya.

Geparden – verdens raskeste dyr på land – sjekker om vi er verdt å legge på sprang for.
Foto: South African Tourism

Gorilla
Verdens nest største primat lever i skogene på grensen mellom Uganda, Demokratiske republikk Kongo og Rwanda. I de skogkledde åssidene i Bwindi nasjonalpark i Uganda, som er hjem til nærmere halvparten av verdens 880 fjellgorillaer, får du en uforglemmelig opplevelse i møtet med King Kong. Du har tråkket flere timer gjennom tett regnskog og så plutselig åpenbarer gorillaene seg foran deg. Sølvryggen dunker hendene mot brystet. Ungene leker og mamma legger hånden over øynene og sniker inn en liten høneblund. En intens, men kostbar opplevelse.
Et annet alternativ er Parc National des volcans i Rwanda.

Møt King Kong i nasjonalparker i Uganda og Rwanda. Et perfekt samspill mellom dyr og mennesker.
Foto: Uganda Tourism

Leopard
Denne smukke skapningen er den mest sky av alle kattedyrene, og den som er vanskeligst å finne. Spesielt om du er på safari med egen bil. Den flekkete katten trives best i trærne, og gjemmer seg i busker og kratt. Sabi Sands Game Reserve i Sør- Afrika anses som et av verdens aller beste steder for å se leopard. Her er det nesten ”leopard- garanti”. Naboreservatet MalaMala er også leopardland så mangler du leoparden før listen over De fem store er komplett, vet du hvor du skal reise!

Løve
Drømmer du om å se løver som jakter eller løveunger som strekker sine mette mager i solen reiser du til Porini Lion Camp i Olare Orok rett nord for Masai Mara nasjonalpark. Stedet er flere ganger kåret til verdens beste sted å se kattedyr – spesielt løver. Masai Mara nasjonalpark er også et utmerket sted. Vil du se de helt unike treklatrende løvene (ja du leste riktig), velger du Queen Elizabeth nasjonalpark i Uganda eller Lake Manyara nasjonalpark i Tanzania.

Neshorn
Neshornet er det mest truede av De fem store, og fortsetter i økende grad å bli drept for sitt verdifulle horn. I Masai Mara nasjonalpark i Kenya skal det visstnok bare være syv hvite neshorn igjen, så ille er det. Reiser du til nasjonalparken Hluhluwe – Umfolozi i Kwazulu Natal i Sør – Afrika kan du nesten ikke unngå å se de store panserlignende kjempene. Er du riktig så heldig kan du også se sort neshorn. Lake Nakuru nasjonalpark og Lewa Wildlife Conservancy i Kenya er også utmerkede steder å observere hvitt neshorn.

Løven inntar frokosten sin i Masai Mara nasjonalpark.
Foto: Katharina Wiig

Villhund
De utrydningstruede villhundene er blant erfarne safarielskeres favorittdyr. Det finnes bare rundt 3000-5500 villhunder igjen i det fri, og de er vanskelige å se. Står denne tøffe og flotte skapningen på listen din over dyr du må krysse av på listen, går turen til Laikipia og Samburu nasjonalpark i Kenya.

Villhunder som speider etter besøkende i Samburu nasjonalpark. Disse utrydningstruede dyrene står høyt på ønskelisten hos mange safarientusiaster.
Foto: Zambia Tourism

HUSK: 

Det er ingen garanti for hvilke dyr du får se på en safari. Men det er halve moroa. Du speider etter løver og så dukker det opp en hyene eller en elefant.

Ha realistiske forventninger. Du skal selvfølgelig glede deg – og forventninger skal du ha for dette er jo din livs reise med spektakulære dyremøter. Ikke glem at du ikke skal på tur i en dyrepark: Det er dyrene som bestemmer!

Lev i øyeblikket og nyt opplevelsene uansett om dyrene er store eller små. Ikke glem å beundre naturen rundt deg – den er helt annerledes enn hva vi er vant til i Norge.

Ta gjerne bilder, men husk at safarien ikke skal nytes gjennom en fotolinse. Da kommer du til å gå glipp av mange flotte inntrykk.

Kle deg rett – for du trenger ikke se bra ut der du sitter i bilen. Velg farger som kamuflerer, som lyse eller kakifarget. De fleste dyrene oppfatter safaribilen som ufarlig, men med en rosa eller rød skjorte er du den personen som gjør at dyret stikker av.

Lytt og lær på safariguiden. De er kunnskapsrike og vet det aller meste om dyrene – og dermed blir opplevelsen din enda bedre.

Se om du kan finne oss på safari!

Hilsen dyrene i Afrika

 

Blogglistenhits