Kampen er i gang og det går hardt for seg når cholitas viser seg frem.
Foto: Katharina Wiig

Bisarr, galskap, sprøtt og hysterisk er ord som beskriver Bolivias mest uvanlige attraksjoner.
Noe merkeligere – og uforglemmelig – skal man lete lenge etter!

Småsvimmel og med dundrende hodepine takket være høydesyke vandret jeg rundt i de trange gatene i La Paz da jeg får en lapp stukket opp i ansiktet.

– Very, very fun! You should come see! En smilende ung mann vifter energisk med resten av lappene og peker på meg. Lettere forvirret ser jeg på ham og ber om en forklaring på hva nøyaktig det er jeg skal se.

– Cholita wrestling vel. Bolivias fineste damer i ringen!

Jeg må innrømme at jeg blir litt fascinert av ordene ”wrestling og bolivias fineste damer” i én og samme setning. Ved en nærmere forklaring viser det seg at dette er wrestling for damer, en kombinasjon av Amerikas WWF og Mexicos berømte lucha libre. Stjernene i showet er bolivianske damer som slåss på en spektakulær måte – hvor alt er tillatt.
Kan jo ikke annet enn å flire der jeg står og ser for meg kampene i ringen som utkjempes mellom disse kvinnene. Jeg kjøper en billett og får beskjed om at transport til og fra arrangementet er inkludert og at jeg hentes på hotellet klokken 17:30.

– Du kommer ikke til å angre, roper selgeren etter meg da jeg tusler videre.

Kampene er i gang og først ut er mennene.
Foto: Katharina Wiig

 

Siden jeg ikke har noe som helst peiling på hva jeg har begitt meg ut på, er det med åpent sinn og enda sterkere hodepine jeg setter meg inn i den litt skralle minibussen som henter meg. Forestillingen er på El Alto, en by med flott beliggenhet ovenfor La Paz. Dette er de fattiges område, men de har så absolutt fått den beste utsikten. Synet av La Paz, som brer seg utover dalen med Andesfjellene i bakgrunnen er ikke annet en fantastisk. Bilen klarer utfordringen opp de bratte veien elegant og sjåføren åpner døren for meg da jeg ankommer arenaen. Nå ja, arena og arena. Det er i hovedsak et stort telt hvor den store scenen er midtpunkt. Ivrige lokale og litt mer skeptiske turister sitter på klappstoler rundt om og venter på at forestillingen skal begynne. Duften av popcorn pirrer i nesen og jeg får beskjed om at snacks og en brus er inkludert. Da er det bare å sette seg og vente.

Alle midler tas i bruk under kampen, inkludert å bite motstanderen i tærne.
Foto: Katharina Wiig

Bare noen minutter senere klatrer en mann inn i ringen og annonserer at vi er klare til kamp. Oppvarmingen består av menn ikledd skjelettdrakter og andre fargerike masker, som kjemper på liv og død mot hverandre. Kropper klasker i golvet, tauene spretter dem frem og tilbake, det ropes i ”smerte” og stønningen gir gjenlyd i teltet. Publikum er med – det er det ingen tvil om! Det heies, ropes og bues fra alle kanter når favoritten eller fienden får juling.

Ikke alltid lurt med lange fletter når motstanderen kan bruke de mot deg.
Foto: Katharina Wiig

En kort pause og så er det kvinnenes tur. Utøverne er kledd i fargerike kostymer og virker meget entusiastiske der de kommer inn. Hver og en klatrer opp i ringen og tar en runde rundt hvor de fekter og gestikulerer med armene for å få med publikum. Kampene handler mer om underholdning enn talent – det er det i alle fall ingen tvil om. Så om du er ute etter en god latter og morsom underholdning, er dette stedet du bør dra.

Men det handler faktisk ikke bare om underholdning, Cholita Wrestling. Det er en måte for kvinnene i Bolivia å bevise at de kan klare seg i en manns verden. Det er ikke mer enn rundt 12 år siden det ble startet. Formålet den gang var at kvinner som var eller hadde vært i forhold hvor de ble mishandlet, nå kunne få uttrykke sin frustrasjon og sitt sinne. Nå har de også sjansen til å tjene noen kroner slik at de kan forsørge seg selv. De har til og med startet sin egen organisasjon.

Så sitter jeg her da, en søndagskveld i La Paz og ser damene takle, smette unna, slå, denge, kvele, lugge, sparke, hoppe og falle over sine konkurrenter. De lange flettene får gjennomgå, de kastes over tauet og det bites i tær og fingre. Publikum jubler og det er ingen tvil om at showet engasjerer. Jeg blir revet med selv. De fargerike damene som ser så vennlige ut blir plutselig skikkelig kampmaskiner og gyver løs på hverandre. En gang går det ekstra galt og blodet spruter fra pannen.

Selv om det hele er arrangert og godt koordinert, trener damene hardt på å perfeksjonere bevegelsene slik at de ikke skader seg selv eller konkurrentene.

Showet tar av mot slutten da kampen mellom mann og kvinne setter i gang. Det ser slett ikke bra ut for min kvinnelige favoritt og hun får virkelig gjennomgå der oppe. Situasjonen blir ikke bedre da hun brutalt kastes ut av ringen og blir liggende. Publikum belønner mannen med å bombardere ham med popcorn og tomme vannflasker! Så blir det liv i kvinnemennesket, som tydelig viser at dette finner hun seg ikke i. Elegant hopper hun opp på begge beina og setter fart mot mannen, som nå har snudd ryggen til offeret sitt. Damen får tak i en trekasse, løfter den høyt over hodet og bykser mot mannen, som aner fred og ingen fare. Kassen treffer ryggen hans med enorm kraft og dermed er han ferdig for kvelden.

Kvinnen derimot spankulerer som en stolt høne rundt ringen og hever armene. Hun er ikledd et tradisjonell boliviansk antrekk, lange fletter og flere lag med skjørt – litt av et syn for en nordmann. Dette er kveldens vinner! Hun mottar smilende og stolt publikums hyllest…

I krig og kjærlighet er tydeligvis alt tillatt og alle midler tas i bruk for å bekjempe konkurrenten.
Foto: Katharina Wiig

Mørket ligger tettpakket rundt teltet da horden strømmer ut og stemningen er på topp. Selv holder jeg på å le meg i hjel, og tenker at dette var vel investerte penger. Dette var – tro det eller ei – noe av det morsomste, mest unike og minneverdige jeg noen gang har opplevd.

Gjør jeg det igjen? JA – uten tvil!

Cholita Wrestling kan oppleves i La Paz, Bolivia.

Det er show hver torsdag og søndag.

Det anbefales å kjøpe billett hos en operatør slik at transport til og fra El Alto er inkludert. Da slipper du styret med å arrangere dette selv.

DETTE ER KAMPENE DU IKKE VIL VÆRE FORUTEN!

Blogglistenhits