Gamlebyen i Warszawa er et must for alle besøkende med sine små, stemningsfulle gater og det flotte torget.
Foto: Kari Lindqvist

Få steder i verden kan fortelle en historie så tydelig som Warszawa. Det er hovedårsaken til at byen troner på min favorittliste.

Overalt i byen kan du se etterlevningene av dens omtumlete historie. Den store naboen i øst, dagens Russland, har satt sitt tydelige preg: Fra tsar- til sovjettiden. I byens tidligere jødiske getto, på museene og minnesmerker over ofrene kan du gjenoppleve andre verdenskrig. Men Warszawa er også en moderne europeisk storby, hvor du kan spise godt, shoppe eller bare nyte livet i de mange parkene. Hverdagen i Warszawa er mer fargerik og avslappet enn noensinne.

Start besøket i Gamlebyen. Her føles det som du går rundt i en vakker bydel fra 1700-tallet. De brosteinsbelagte gatene er små og stemningsfulle. Fargerike hus med ornamenter, omgitt av bymurer og grønne oaser. Elven Wisla renner sakte forbi, og gallerier, ravforretninger og restauranter lokker inn turister.
Men fasaden bedrar. Husene er ikke 250, men nærmere 50 år gamle. Denne delen av byen var en av hovedbastionene under Warszawa- oppstanden, og derfor sørget nazistene for å bombe hvert eneste hus sønder og sammen. Etter krigen gjenstod rundt 15 prosent av byen. Det ble allikevel bestemt at Warszawa skulle forbli hovedstad. Stolte polakker brettet opp armene og satte i gang med å bygge opp byen. Uten penger, mat og tak over hodet jobbet de iherdig. Gamlebyen ble imidlertid ikke gjenoppbygget nøyaktig slik den var rett før krigen. I stedet valgte man å gå ut ifra noen Canaletto- malerier (som i dag kan ses på Kongeslottet). Gjenoppbyggingen var dels et uttrykk for polakkenes vilje til å få landet på fote igjen, og dels et forsøk fra den kommunistiske regjeringen på å legitimere seg. Arbeidet vakte så stor oppmerksomhet at UNESCO satte bydelen på listen over verdens kulturarv i 1980.

Hver gate tar deg tilbake i tid. Gjenlyden av polsk, tysk og russisk slår mot deg fra husveggene. Siden det er andre verdenskrig som fascinerer meg mest, er det naturlig at ruten legges opp etter dette.

Jeg må lete en stund før jeg finner første stopp: Umschlagsplatz- minnesmerket. 5000 jøder om dagen ble fra og med sommeren 1942 samlet her deretter å bli lastet på krøttervogner og transportert til den visse død i Triblinka – 5000 var det maksimale antallet det var mulig å stue sammen i vognene. Det unnselige minnesmerket består av noen få murer der navene på noen av de menneskene som så Warszawa for siste gang akkurat her, er gravert inn.

Umschlagsplatz- minnesmerket som ærer jødene som ble transportert til konsentrasjonsleiren Triblinka herfra.
Foto: Katharina Wiig

Andre verdenskrig for usedvanlig hardt frem mot Polen, og selv etter polsk standard fikk Warszawa spesielt hard medfart. De led store tap: 360 000 jøder i gettoen, 200 000 polakker under Warszawa- oppstanden, mer enn halvparten av byens befolkning ble likvidert under krigen og 85 prosent av alle bygningene ble ødelagt. Det virker ikke slik når du går gjennom byen i dag, for byen er levende og fascinerende.

På Warszawa Motstandsmuseum kan du oppleve det samme som soldater og sivilbefolkningen gjorde da de klatret gjennom kloakksystemet – med unntak av lukt og andre ubehageligheter naturligvis!
Foto: Kari Lindqvist

Alle historieinteresserte er nødt til å legge turen til Warszawa Motstandsmuseum, som er lagt opp slik at besøkende skal oppleve opprøret i 1944 snarere enn å lese om det. Lyden av militærstøvler gjaller i ørene, avløst av kraftig hjertebank. Du kan løfte av et gammeldags telefonrør og høre fortellinger fra Warszawa- oppstanden, titte inn gjennom kikkehull i veggen, se et fly som henger i hallen, krype gjennom kloakksystemet og besøke fangeceller. Det er også en film om oppstanden som er vel verdt å få med seg. Museet formidler informasjonen på en frodig måte.
Utenfor museet er det et minnesmerke over de falne, som ble slaktet ned i hundretusenvis og noen bunkere du kan legge turen innom. Fra utsiktstårnet har du flott utsikt over byen.

Jeg passer ikke til bunkervokter siden jeg ikke kan se over kanten en gang. Fienden hadde klart å overliste oss ganske enkelt.
Foto: Kari Lindqvist

Warszawa byr selvfølgelig også på både hverdagslige og mer ekstraordinære aktiviteter og opplevelser for besøkende: Shoppingsentre, jazz, spennende markeder og bydelen Praga, med ramponerte fabrikkhaller som en tøff ramme rundt den alternative scenen.

For meg, som er utrolig historieinteressert falt det naturlig at første besøk i Warszawa ble dedikert til å vandre gjennom andre verdenskrigs historie og byens deltagelse i den. Men det skal også sies at jeg fikk med meg de andre store attraksjonene, spiste god mat og trasket byen på kryss og tvers.

Nikolaus Kopernikus og jeg koser oss i Polens vakre hovedstad.
Foto: Kari Lindqvist

Vi bodde på The Westin Warsaw – flott beliggenhet og meget god valuta for pengene.

Besøk The Warsaw Rising Museum (Warszawa Mostandsmuseum) for å lære mer om kampen mot nazistene i 1944.

Du bør spise minst én gang på Warsaw Tortilla Factory – herlig stemning og utmerket meksikansk mat.

WARSZAWA ER KOMMET FOR Å BLI – OG DEN ER FANTASTISK!

Blogglistenhits